April 30, 2018 admin

МЛАДИНСКИ ПРОБЛЕМИ И ПРЕДИЗВИЦИ ВО ЛОКАЛНАТА ЗАЕДНИЦА

Младината е еден од најважните параметри на едно општество, во контекст на можностите и капацитетите за развој на истото. Но, како младината може да го носи тој товар на важни одлуки и како едел млад човек може самостојно да донесе одлука за себе и за неговата улога во општеството? Дали младината е свесна за својата улога во општеството, за своите одлуки, за својот дигнитет? Од тука започнуваат вистинските младински проблеми.

 

Пред да започне младината да го критикува опшеството, образованието, политиката или околностите, потребно е да се пронајде првиот проблем во младината.

Каде е гласот на младите? Зошто има се’ помалку амбиција, дали имаат свој патоказ кон иднината, кон што се стремат младите? Овие се прашања кои имаат многу одговори, но кој е вистинскиот?

 

Вистинскиот одговор лежи во младите и нивниот начин на живот. Постојано слушаме како работите во ова наше опшество се влошуваат, младите постојано се жалат, бараат спас некаде далеку, во некои други средини каде општествата се „блиску“ до совршенството.

Тука е вистинскиот одговор на сите прашања и на сите проблеми на младите. Најголем проблем претставува изборот на младите да побегнат, нивната пасивност и неамбициозноста да се изборат за подобро утре.

 

Општеството е успешно кога граѓаните се задоволни, а најголем придонес може да имаат младите доколку покажат упорност, желба и самодоверба, дека и ова наше опшество може да биде тоа што секој човек го посакува.

 

Доколку младите би ја зеле одговорноста во свои раце и би размислувале со своја глава, се’ би било многу поинаку и нашето општество би било многу подобро место за живеење. Желбата за работите сами по себе да се наредат, да се падне од небо и постојано некој друг да ги извршува нивните работи, да се посакува со многу малку работа и труд да се стигне до врвот, се главните кочници во нашето опшество.

Сите го посакуваат тој успех на материјалните нешта, но како да се постигне ако нема амбиција и цел? Младите мислат дека „лекот“ е негде надвор од нашата држава, но јас размислувам дека и овде има „лек“ ако си доволно упорен, доволно амбициозен, ако си ја имаш поставено целта во својот живот. Без разлика колку и да наидуваш на препреки, целта и успехот се твои, ако си доволно упорен и силен во работата што ја посакуваш. Потребно е труд, борба и пред се желба за успех.

 

Поради сето ова, горенаведените причини, не е потребно да се бара виновник во некој друг, кога сме самите ние виновници за состојбите. Бидејќи и јас сум еден дел од младите, го гледам спасот и животот во ова опшество. Се би било поинаку доколку започнеме да размислуваме самокритички. Никаде во светот ја нема слободата што ние ја имаме и до којашто беше тежок патот. Затоа треба да се цени тоа, бидејќи и овде има иднина, ако бидеме доволно упорни, а со тоа доаѓа и успехот.

Мојата порака до младите е да се потрудат да бидат поамбициозни, да имаат цел во животот, да бидат упорни, да не се откажуваат од своето и од своите соништа. Тогаш нашето општество ќе биде многу подобро место за живеење за сите.

Марија Петроска
Ученик во Гимназија „Мирче Ацев“

Оставете ни коментар!

Добрите лидери прво мора да бидат добри службеници...